dimarts, 1 de maig del 2012

A-RA: Realitat augmentada i axonometria


Aquest passat dissabte es va celebrar la 1ª Jornada Aumenta.me a la universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Va ser un punt de trobada per intercanviar idees i mostrar projectes sobre la realitat augmentada aplicada a l'educació, i van tenir el gran encert d'oferir les diferents presentacions en streaming (és a dir, que es podia veure en directe des de Internet).

La realitat augmentada ve a ser la combinació a temps real d'elements reals i virtuals d'una manera interactiva. Mitjançant una cámara i una pantalla (per exemple en un ordinador, en un smartphone o en les noves ulleres de Google) podem sobreimprimir dades informàtiques i virtuals en la imatge del món real per tal d'ampliar la informació que rebem. Aquesta tecnologia té moltes aplicacions, i en les jornades Aumenta.me s'hi van presentar aquelles relacionades amb l'educació.

D'entre les aplicacions educatives dels codis QR (que es consideren un nivell baix de realitat augmentada) i les excursions basades en la geolocalització, el que més em va cridar l'atenció va ser el projecte de Victor Valbuena, un estudiant de batxillerat el treball de recerca del qual consisteix en la creació d'un software de realitat augmentada aplicat a l'ensenyament de l'axonometria (dibuixar sobre el paper les 3 dimensions) dins del dibuix tècnic. Mitjançant aquest programa, l'estudiant pot manipular a l'espai una recreació en tres dimensions de diverses figures geomètriques. Així doncs, si ens costa imaginar-nos la figura a partir de les seves projeccions de perfil, planta i alçat, aquest programa en donaria un bon cop de mà. El propi Victor Valbuena explica la seva experiència en el següent vídeo:


Crec que, més enllà de l'aplicació a l'educació de la realitat augmentada, el més destacable és que aquest projecte (sorgit d'un treball de recerca) tenia la intenció de solucionar un problema concret, com és la dificultat que molts estudiants tenen amb la visió espacial, mitjançant les noves tecnologies. Com diu al vídeo, al seu blog podeu trobar tant més informació com un link a l'aplicació multimedia A-RA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada